1 Start
2 Om London
3 Innan du reser
4 Resan
5 Londonguiden
6 Om oss
 » Hotell i London    » Restauranger i London    » Attraktioner i London    » Shopping i London    » Barer och klubbar i London   » Reseböcker till London
Genvägar:

- Startsida
- Snabbfakta om London
- Londons stadsdelar
- Kommunikationer
- Inför resan
- Snabbguide i engelska
- Boka resa till London
- Reseguidens startsida
- Hotell i London
- Mat och dryck
- Sevärdheter
- Shopping
- Barer och klubbar
- Bröllop i London
- Reseböcker & rese-tidningar
- Casino London

- Om oss
- Tipsa en vän
- Länkar
- Sitemap

 

Om London

London är en av världens mest kända städer, här med vakter
London ligger i England och är Storbritanniens huvudstad. London hette ursprungligen Londinium, och ligger utmed Themsen. London är den största storstaden i hela EU med en befolkning om cirka 7,5 miljoner invånare exklusive förorter. Om man dessutom räknar in hela storstadsområdet fördubblas nästan siffran till, smått osannolika, 14 miljoner. London är ett av Europas mest populära turistmål med massvis av sevärdheter såsom London Tower, London Eye, House of Parliament och många fler. London är en mycket dyr stad att bo och leva i, delvis eftersom London är ett av världens främsta finanscentra.

Klimatet i London är inte helt olikt det svenska. På somrarna brukar temperaturen ligga kring 18-25 grader, på vintrarna några enstaka plusgrader. Snö är förhållandevis ovanligt, regn är dock vanligt.

London har en timmas tidsskillnad jämfört med Sverige. Staden ligger i tidszonen UTC. Jet-lag är alltså inget stort problem för oss svenskar, vilket naturligtvis är skönt.

Historia

London har en minst sagt spännande historia. Staden grundades av romarna och blev på 600-talet e.Kr. en saxisk stad. Så småningom växte London och grannstaden Westminster ihop och allt sedan dess har London konstant vuxit i storlek. En trend som förstärktes ytterligare i takt med att det brittiska imperiet blomstrade som handels- och industristormakt från 1500-talet och framåt. Under tidigt 1800-tal var London världens största stad. I mitten och slutet av 1900-talet hade London problem med terroristattentat från ökända IRA, men sen vapenvila slöts år 1997 har det varit lugnt i staden, bortsett från terrorattentatet i Londons tunnelbana år 2005.
» Läs mer om Londons historia på Wikipedia

Stadsdelar

London består av inte mindre än 32st stadsdelar, s.k. boroughs. Några kända, och för turister intressanta, områden är:

Themsen är den gigantiska floden som rinner genom London. Över Themsen går massvis av broar. Westminster Bridge går mot Big Ben och Houses of Parliament. Mellan Tower Bridge och Lambeth Bridge ligger många vackra broar, turistattraktioner, museer och gallerier. Mellan Blackfriars Bridge och London Bridge hittar du teatern The Globe, där Shakespeare verkade.

Westminster är ett område i London vars historia är kantad av kyrklig och kunglig makt. Ett av Londons mest populära områden för turister, där man bland annat finner Buckingham Palace, Westminster Abbey och Big Ben. Hit måste du som turist komma åtminstone en gång!

Trafalgar Square är ett av Londons mest kända landmärken tillika den mest centrala punkten i staden. Här finns bland annat en mycket berömd staty som definitivt är sevärd.

Soho var förr i tiden ett ökänt slumområde. Som så mycket annat, har Soho emellertid blivit upprustat och idag ligger en trevlig stämning över området. Här hittar du restauranger, caféer och klubbar i överflöd!

Mayfair är ett klassiskt affärsområde i London. Här är prisnivåerna höga, utbudet exklusivt och invånarna rika. Mycket bra shopping vid Oxford Street, Regent Street och  Picadilly.

Leicester Square, mellan Oxford Street och Buckingham, är en annan mycket central del i London. På något konstigt sätt åker du igenom korsningen nästan var du än ska. Här känner man verkligen att London är en storstad med kollektivtrafik, Londontaxis och människor i en härlig, myllrande symbios!

Piccadilly Circus är ett populärt turistområde i London. Se upp för turistfällorna och läs på innan vad du ska kolla på, så att du slipper komma i situationer där "hjälpsamma" londonbor ska hjälpa dig att hitta rätt.

Chelsea är ett relativt välmående område i London. Detta var även punkens hemstad med Sex Pistols. Nu är det, till stor utsträckning, utdött och istället finner man caféer och annat trevligt att sysselsätta sig med.

Greenwich, området som är känd för tid och tidszoner, är en trevlig stadsdel att besöka när man är i London. Mysiga marknader, shoppar och museer ävensom the Royal Observatory får inte missas.

Hyde park  är det gigantiska grönområde du besöker när du vill slippa ifrån det intensiva storstadsmyllret. Ta det lugnt, ät lite mat, njut av naturen och träffa människor!

Kommunikationer

Ett enkelt och smidigt sätt att ta sig runt är med buss. Busslinjerna är väl utbyggda och det är enkelt att köpa biljetter. Köp ett prisvärt dagspass så kan du åka i princip obegränsat utan extra kostnad. Ett extra plus är givetvis att man får åka i de världskända, röda, tvådäckade Londonbussarna. Busstrafiken i London är intensiv och man behöver sällan vänta länge på nästa buss.

Övrig bra kollektivtrafik i London är tunnelbanan. Denna berömda tunnelbana var faktiskt den första i hela världen. Den är också den största med närmare 300 stationer. Tunnelbanan går snabbt, billigt och ofta. Enda problemet är egentligen trängseln, eftersom den är så populär bland såväl turister som stadens invånare.

Järnväg är ett annat smidigt sätt att åka när man är i London. Här finns tåg som går till nästan överallt. Tät trafik som opereras av olika företag, exempelvis Virgin Trains, vilket tyvärr också har kommit att innebära att förseningar är relativt vanliga. Hyfsade priser och oftast fina tåg.

Taxi är, efter kollektivtrafik, det bästa sättet att ta sig runt i London. Åk i de världsberömda, svarta taxibilarna som finns över hela staden. Till skillnad från de flesta andra taxibilar, är Londontaxis väldigt rymliga och man kan i princip promenera in i baksätet.

Ett annat alternativ är såklart att hyra bil. Detta vill vi dock inte rekommendera om man ska befinna sig mycket inne i centrala London, framför allt av tre skäl: 1) trafiken är mycket, mycket tät och gatorna smala, 2) man måste betala trängselskatt och parkering är riktigt dyrt samt 3) man har vänstertrafik i London.

London har flera flygplatser. Den största heter Heathrow och är faktiskt en av världens största. Hit åker bland annat SAS och British Airways. Mer centralt ligger London City Airport, som kan jämföras med Stockholm-Bromma. Hit får bara mindre, moderna plan landa. Utöver dessa två finns också Gatwick, Luton och Stansted, som ligger utanför London. Hit flyger många lågprisflyg såsom Ryanair och Easyjet eftersom avgifterna är mycket lägre här än på mer centrala flygplatser.

Flygbiljetter

» Hittar du här

Hotell

» Hittar du här

Valuta

» Hittar du här

Språk

» Hittar du här

 

Letar du efter hotell i London?

Just nu är det väldigt bra priser på Hotels.com.

» Klicka här!

 

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2009 | Sitemap | Annonsera | Kontakt | Om cookies | ReseguideLondon.se - gratis resguide reseguide till London i England
Läs om London Eye, Big Ben, Westminster Abbey, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, Tower Bridge, Towern, Buckingham Palace och mer i Londonguiden